Sušeno povrće

Sušeno povrće

a

Sušenje povrća na suncu – ova tehnika zahteva vreme, brigu, strpljenje. Onome koji je sprovodi nameće se da poštuje prirodu i njene cikluse. Traži trud, ali se nagrađuje izvrsnim i jednostavnim, ali jedinstvenim proizvodom.

Na suncu sušen paradajz u ulju

Paradajz (šljivar) se obrađuje u aprilu i maju i bere ručno u julu i avgustu, sve unutar iContadini poljoprivrednog imanja. Zatim se pere, odvaja, seče, postavlja u kalupe za sušenje, soli i ostavlja na suncu 4-5 dana. Zatim se odvija nova selekcija i novo pranje sa vodom i sirćetom. Da bi se dobio 1kg sušenog paradajza potrebno je cca 10kg svežeg paradajza i preko 130 sati prerade. I samo tako u tegle se stavlja najbolji paradajz. Onaj koji je sazreo u pravo vreme i koji je zadržao sve svoje hranljive i organoleptičke karakteristike koje ga čine jedinstvenim. Odličan je u predjelu sa pateom od sušenog paradajza, 24 meseca starenim pekorinom Sardo Debbene Bussu i bosiljkom. Predlog za glavno jelo: na suncu osušen paradajz, hobotnica, pate od maslina, ekstradevičansko maslinovo ulje Gran Riserva, ulje, so i biber.

Konfit od Cherry paradajza

iContadini uzgajaju čeri paradajz na svojoj zemlji, par kilometara od mora, od aprila do jula, meseca u kome se vrši berba, a zatim slede selekcija i sečenje, sve isključivo rukama. Reč “confit” dolazi iz francuskog jezika i to je stara tehnika čuvanja koja se odvija putem sušenja na niskoj temperaturi u dugom periodu uz prisustvo šećera. Ovakvo lagano sušenje omogućava da se ukus čeri paradajza gotovo ne pomeni – ostaje svež i pun ukusa, dok mu šećer daje prijatno sladak ukus. Zapravo, ova delikatna vrsta konzerviranja, omogućava da se sačuvaju hranljive karakteristike proizvoda, koji ostaje bogat likopenom i mineralnim solima.

Na suncu sušeni paradajz

Sušeni paradajz, bere se i suši prirodno na suncu. Opran, ispran od soli, obrisan i spreman za korišćenje za sve brze recepte, kao što su špagete sa maslinovim uljem, belim lukom i sušenim paradajzom, sveža i hrskava salata, u predjelu sa krotonima i maslinama Leccine ili u glavnom jelu sa mladim lukom, paradajz pelatom, jajetom, solju i ekstradevičanskim maslinovim uljem Fruttato Medio. Probajte ga, oduševiće vas. Inovativan proizvod, bez sirćeta.

Tikvice sušene na suncu

Da bi se dobilo 500g sušenih tikvica potrebno je oko 10kg svežih i preko 120 sati prerade! Sečene na kriške sa kožicom, sole se i ostavljaju da se suše na suncu 3-4 dana. Nakon toga se ponovo selektuju, peru i začinjavaju mediteranskim začinima.

Idealno za predjela, salate, pirinač, hladne paste, pice, ribu, kao prilog uz grilovano meso.