a

Beppino Occelli

Sirara Beppino Occelli nastala je 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu između čoveka i prirode, između sireva Beppino Occelli, Lange regije i alpskih pašnjaka, a sve to u ime mleka.

“Mlečni put” Beppino Occelli je stvoren u  dolini Lange i širi se od oblasti Cuneo do pašnjaka Castelmagno i Valgrano dolina, stižući do seoceta Valcasotto – gde najbolje forme velikih planinskih sireva odležavaju i sazrevaju u starim podrumima za zrenje, po vekovima staroj tradiciji. Od regiona Lange do visoko-planinskih pašnjaka u martimskim Alpima stalna pretraga dozvoljava analizu i evaluaciju biljnih ekstrakata sa pašnjaka i efekata koje oni daju mleku. Poljoprivredna kompanija Beppino Occelli se nalazi u podnožju maritimskih Alpa, ali je i dalje u planinskoj regiji na visini između 600 i 1.500m nadmorske visine: alpski pašnjaci, livade, farme, drveće i štale – sve se tu nalazi.

Odležavanje svih proizvoda se dešava na visini od preko 1.000m nadmorske visine, u selu Valcasotto, u maritimskim Alpima koji odvajaju regione Pijemont i Ligurija. Tu, u ovom selu pod zaštitom UNESCO-a nalaze se prirodni podrumi, u kojima sirevi odležavaju mesecima i godinama, pod uticajem vetrova sa mora, planinskih izvora odakle dolazi voda i pod pažljivom negom mastera za odležavanje. Seoce Valcasotto je takođe poznato kao letnjikovac italijanskih kraljeva, zamak gde je odsedala kraljevska porodica se nalazi u neposrednoj blizini podruma za odležavanje Beppino Occelli sireva, pa ovi sirevi ne nose bez razloga sinonim „kraljevski“ budući da su ih zaista kraljevi iz dinastije Savoja koristili u ishrani.