Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

a

Samo sir sa pečatom Parmigiano Reggiano je pravi Parmezan.
Žig koji svaki od ovih kolutova nosi – “Parmigiano Reggiano”, može biti stavljen samo na sir koji je proizveden u potpunosti na području porekla i prema striktnim pravilima.
Nakon strogo kontrolisane proizvodnje i odležavanja minimum 12 meseci, svaki kotur koji prođe inspekciju dobija svoj sertifikacioni pečat – ovalni žig sa ispisom „Parmigiano Reggiano Consorzio Tutela“ i datumom proizvodnje.

  • 12-14 meseci

    Unutrašnjost ovog sira je još uvek mekana i eksperti ga definišu kao “nov”. Kao takav još uvek nije dobio arome i strukturu koja ga izdvaja od drugih “jakih sireva”. Idealan je za kraj obroka

  • 22-24 meseca

    Parmezan ove starosti dostigao je optimalan nivo zrenja i ima jako široku primenu.Struktura je krta i blago kristalizovana. Ukus je savršen balans slatkog i slanog, a kako je lak za varenje može se koristiti u svim kulinarskim pripremama i služiti kao predjelo

  • 30+ meseci

    Ekstra stareni parmezan “stravecchio” je suvlji, zrnastiji i još više kristalizovan. Ima intenzivniju aromu, i pogodan je za osobe intolerantne na laktozu