Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

a

Samo sir sa pečatom Parmigiano Reggiano je pravi Parmezan.
Žig koji svaki od ovih kolutova nosi – “Parmigiano Reggiano”, može biti stavljen samo na sir koji je proizveden u potpunosti na području porekla i prema striktnim pravilima.
Nakon strogo kontrolisane proizvodnje i odležavanja minimum 12 meseci, svaki kotur koji prođe inspekciju dobija svoj sertifikacioni pečat – ovalni žig sa ispisom „Parmigiano Reggiano Consorzio Tutela“ i datumom proizvodnje.

  • 13+ meseci

    Unutrašnjost ovog sira je još uvek mekana i eksperti ga definišu kao “nov”. Kao takav još uvek nije dobio arome i strukturu koja ga izdvaja od drugih “jakih sireva”. Idealan je za kraj obroka

  • 24+ meseci

    Parmezan ove starosti dostigao je optimalan nivo zrenja i ima jako široku primenu. Struktura je krta i blago kristalizovana. Ukus je savršen balans slatkog i slanog, a kako je lak za varenje može se koristiti u svim kulinarskim pripremama i služiti kao predjelo

  • 30+ meseci

    Ekstra stareni parmezan “stravecchio” je suvlji, zrnastiji i još više kristalizovan. Ima intenzivniju aromu, i pogodan je za osobe intolerantne na laktozu

  • 48+ meseci

    Za ovu poslasticu dovoljno je reći da su potrebne 4 godine strpljivog starenja kako bi bio spreman za konzumiranje. Ovaj eksluzivni sir, namenjen je sofisticiranom ukusu najzahtevnijih gurmana, Dugotrajan proces starenja, daje ovom siru istančan karakter, jaku boju ćilibara, zrnastu strukturu, i intenzivan, ali ne i prejak ukus.