Pecorino Sardo

Fiore Sardo – Sardinijski cvet

a

“Fiore Sardo” je nastao kao DOP udruženje i predstavlja konzorcijum od oko 50 uzgajivača koji se obavezuju na poštovanje striktnih DOP pravila proizvodnje. Proces proizvodnje predviđa sertifikaciju celog proizvodnog lanca, od porekla mleka do finalnog proizvoda. Ova pravila uključuju to da se sir pravi isključivo od sirovog, nikako pasterizovanog mleka, što industrijski proizvođači, na žalost, ne poštuju, uprkos činjenici da proizvode Fiore Sardo DOP.

Vlasnik mlekare Debbene Bussu, ujedno je i predsednik konzorcijuma www.fioresardo.it

  • Pecorino Fresco, 5+ meseci

    Ovaj sir ima tanku, svetlu koru i skoro bele je boje. Struktura je kompaktna gotovo bez ikakvih rupa. Ukus je sladak, blago kiseo sa aromama zrelog voća, bilja i mleka. Kora je tretirana maslinovim uljem.

  • Fiore Sardo DOP, 8+ meseci

    Kora ovog sira je tamne boje zbog blagog dimljenja kojem je izložen i intenzivne boje maslinovog ulja. Unutrašnjost je kompaktna i krta, blago žute boje. Ukus je jak, začinjen, sa aromama ovčijeg mleka, suvog voća i lekovitog bilja, blago nadimljen.

  • Pecorino Stagionato, 24+ meseci

    Kora je tamno braon boje. Unutrašnjost sadrži male rupe smeđe boje i sitne kristale nastale dugim sazrevanjem. Ukus je vrlo intenzivan i postojan, sa aromama sušenog voća i bilja.