Aceto Balsamico IGP

Aceto Balsamico IGP

a

Aceto Balsamico IGP (Indicazione Geograffica protetta) – od 2009. godine ovaj proizvod je dobio od Evropske Komisije oznaku IGP i od tada potpada pod pravila “European policy production”. Ovaj aćeto mora da dostigne 6% kiselosti, stoga se pravi od kuvanog grožđanog mušta (minimum 20%) i vinskog sirćeta. Kao i ostali balzamiko proizvodi, što duže odležava u buradima, to je gušći i punijeg ukusa. Kod IGP Aceto Balsamico, vreme odležavanja se označava na sledeći način: 1 bure = 2 godine

  • IGP 1 Botti 250 ml ( dve godine odležavanja)

    Primena: idealan za zelene salate, kuvano i sirovo povrće, soseve, rižu, krompir

  • IGP 2 Botti 250 ml (četiri godine odležavanja)

    Primena: idealan za salate, sirovo i kuvano povrće, grilovano meso, sosove

  • IGP 5 Botti 250 ml (deset godina odležavanja)

    Primena: idealan za pirinač, kuvano i grilovano povrće, krompir, pice, kuvano, pečeno i grilovano meso, ribu, kavijar, sir, voćne salate