a

iContadini – Povrće okupano morem i suncem

Rođeni i odrasli u dolini Salenta, provodeći detinjstvo u neposrednom dodiru sa prirodom, tri prilično različita brata, započeli su iContadini priču. Na istim poljima, na kojima je njihov deda Fiumano uzgajao kapar, pronašli su svoj put kroz strast prema poljoprivredi.

Ponovno otkrivanje stare tradicije sušenja paradajza, 2003. godine, postalo je jedna od najvažnijih aktivnosti u početnoj fazi njihovog puta, a zatim se tokom godina počelo sa uzgajanjem i drugog povrća, kojim se iContadini bave u svim fazama, od semena do gotovog proizvoda.

Imanje se nalazi u mestu Ugento, u provinciji Leće, u jednom od najlepših lokaliteta jonske obale, na jugu oblasti Galipoli.

Zbog čega su iContadini drugačiji od industrijskih proizvođača?

Kratak proizvodni lanac – sve povrće uzgajaju na njihovom poloprivrednom imanju

Integrisana proizvodnja – primenjuju rotaciju kultura na svom zemljištu

Proizvodi stvoreni rukama – sve faze proizvodnje se odvijaju ručno od strane lokalnih ljudi: od presađivanja povrća do berbe, od prerade do pakovanja.

Organsko đubrenje – učiniti zemlju bogatijom preko istih elemenata koje priroda nudi, omogućava da se dobiju zdraviji i ukusniji proizvodi.

Odgovorno korišćenje resursa vode – sprovodi se efektivno korišćenje vode, zahvaljujući upotrebi postrojenja kap po kap i tehnika protiv suše.

Uzgajanje – imanje se nalazi na jednom od najčuvenijih zemljišta za uzgajanje povrća, u Pulji. U pitanju je Salento, zemlja “sunca, mora i vetra”. Specifični klimatski uslovi ovog krajička zemlje obasjanog suncem gotovo cele godine, sastav terena i povoljan uticaj mora omogućuju da se dobiju jedinstveni porizvodi. Prerada se vrši direktno na njihovom imanju na kome se odvijaju sve faze, sa integrisanom tehnikom proizvodnje na preko 52 hektara povrća na otvorenom polju.

Berba – Momenat berbe je jako bitan. Specijalizovani radnici ručno beru povrće i rade selekciju na polju, posle toga se povrće tovari i transportuje odmah u fabriku da bi se preradilo dok je sveže.

Bez korišćenja veštačkih konzervanasa – za svaki proizvod izabran je tradicionalan, spor i prirodan način obrade. iContadini koriste sastojke kao što su so, sirće i limun , ukusni i prirodni antioksidansi koji ne narušavaju osobenost i garantuju potpuno prirodne proizvode.

**Integralna so iz solane Trapani – so se koristi jer ne dopušta razvijanje mikroba, jedan je od najstarijih konzervanasa, a daje ukus i čuva proizvode. iContadini godinama koriste integralnu morsku so iz solane Trapani, koja je zaštićena od strane “Slow Food” udruženja, zato što se proizvodi u solanama sa tradicionalnim održavanjem u zaštićenim morskim područjima. To omogućava da se dobije so posebno bogata oligoelementima korisnim za zdravlje, zato što nije podložna mehaničkoj obradi i ostaju netaknute njene hranljive karakteristike.**

**Sok od limuna iz Kalabrije –iContadini koriste sok organskog limuna koji potiče iz Kalabrije i koji je proizveden posebno za njih: povrće tako zadržava svoju sjajnu boju i svoju tipičnu hrskavost i svežinu. Sok od limuna sprečava stvaranje bakterija i neophodan je za proizvodnju proizvoda koji se čuvaju u ulju da ne bi došlo do botulizma, a dodaje svoj prirodni vitamin C.**

**Jabukovo sirće, bez sulfita – iContadini kao prirodni konzervans koriste takođe i organsko jabukovo sirće, koje potiče iz Emilia Romagne. Vremenom je počelo češće da se koristi od vinskog sirćeta jer ima blaži i voćniji ukus, a ne menja ukus povrća. Zahvaljujući prisustvu sirćetne kiseline,  pomaže da se spusti PH vrednost proizvoda i ne dozvoljava, na prirodan način, razvijanje drugih mikroorganizama. **

U  iContadini vrtu rastu, zajedno, različite biljke iz najmanje tri familije: mahunarke, ljiljani (kao što je npr. beli luk), ponoćnice i aromatične biljke. Svaka od biljaka donosi nešto korisno zemljištu i drugim biljkama garantujući integraciju i plodnost. Iz različitosti nastaje kvalitet.