Povrće u ulju

Povrće u ulju

a

iContadini uzgajaju sve povrće na njihovom poljoprivrednom imanju.

Primenjuju rotaciju kultura na njihovom zemljištu i biraju ručni načine prerade . Sve faze proizvodnje se odvijaju ručno od strane lokalnih ljudi: od presađivanja povrća do berbe, od prerade do pakovanja. iContadini se svojim povrćem bave u svim fazama, od semena do gotovog proizvoda.

Cikorija u ulju

Cikorija u ulju – tzv. Puntarele su srce katalonske cikorije, tipične za teritoriju Salenta. Presađuju se u oktobru i beru iz vrta između januara i februara. Radnice firme iContadini skidaju listove sa biljke i seku ručno pupoljke, stavljaju ih u salamuru da sazrevaju nekoliko dana, zatim se uzimaju i čuvaju u maslinovom ulju bez dodavanja aroma ili začina. Odlični su za sendvič sa pateom od maslina, inćunima, orasima i zelenom salatom. Kao predjelo preporučujemo ih sa karpaćom od sabljarke, rukolom, ekstradevičanskim maslinovim uljem Gran Riserva i biberom. Predlažemo i delikates Cikore sa pohovanim inćunima, zelenom salatom, ekstradevičanskim maslinom uljem Gran Riserva, morskom soli i biberom.

Karpaćo od komorača u ulju

Biljka sa prepoznatljivim digestivnim i karminativnim svojstvima, bogata esencijalnim uljima i flavonoidima, sadi se u septembru i bere ručno u februaru. Degustacijom se primećuje hrskavost, svežina i miris. Odličan je u predjelima u kombinaciji sa kriškama pomorandže, ekstradevičanskim maslinovim uljem i kurkumom ili u glavnom jelu sa karpaćom od tune, ekstradevičanskim maslinovim uljem uz dodatak morske soli. Odličan je i u sendviču u kombinaciji sa pateom od zelenog paradajza, rukolom i starenim “pecorino Sardo”.

Srca artičoke u ulju

Male, nežne i ukusne, iContadini artičoke pripadaju tzv. “ljubičastoj” vrsti. Uzgajanje se odvija od oktobra, dok berba počinje u aprilu. Njihova prerada se vrši maksimalno osam sati od branja. Vrlo nežno se listovi skidaju i ručno stružu nožićem. Odmah nakon toga stavljaju se u tegle sa ekstradevičanskim maslinovim uljem. Ne dodaju se drugi začini da bi se očuvao jedinstven ukus ovog proizvoda. Mogu se koristiti za obogaćivanje predjela ili hladnog pirinča zajedno sa drugim mediteranskim povrćem. Odlične su takođe na pici, imaju prirodan ukus i vrlo su hrskave, stoga mogu da se proprže u tiganju da bi se upotpunilo određeno toplo jelo. Ova njihova jedinstvena karakteristika, hrskavost, čini ih veoma traženim proizvodima!

Luk “Lampascione” iz Pulje

U pitanju je divlji plod koji se nalazi 5-10 cm ispod zemlje. Ne može da se uzgaja, i za njegovo prisustvo na vašim trpezama treba zahvaliti zemljoradnicima koji ga sakupljaju koristeći posebne alatke i donose ga na iContadini imanje. Potrebno je da se dobro opere, pospe vrućom vodom i sirćetom i očisti ručno nožićem. To je jako osetljiv proces koji zahteva veliki trud i mnogo vremena. Na kraju se pakuje u tegle ručno, sa svežom nanom, ljutom papričicom i ekstradevičanskim maslinovim uljem.